
Jaki ekspres do kawy kupić?
Liczba miłośników porannej kawy w Polsce z całą pewnością nie maleje. Co raz częściej dochodzimy do wniosku, że poranna kawa to nie koniecznie rozpuszczalna zalana wodą z czajnika. Gdy jednak przychodzi do zakupu pierwszego ekspresu do kawy trudno się połapać w ogromny asortymencie sklepów AGD. Jak wybrać ekspres do kawy?
W ofercie sklepów możemy wyróżnić kilka rodzajów ekspresów do kawy. Ważne żebyśmy wiedzieli jakie są między nimi zasadnicze różnice. Gdy dokładnie przyjrzymy się ofercie ekspresów do kawy dostępnych na rynku, bez trudu znajdziemy coś dla siebie. W ofercie sklepów znajdziemy ekspresy kolbowe dla tych, którzy nie chcą sobie odbierać przyjemności parzenia kawy. Ceniący sobie czas będą woleli sięgnąć po ekspres automatyczny, który zrobi wszystko za nich. Zwolennicy prostoty z zainteresują się ekspresami kapsułkowym, który pozwoli cieszyć się zawsze tak samo dobrą kawą. Natomiast miłośnicy espresso oraz sprawdzonych rozwiązań ucieszą się, że w ofercie sklepów znajdą klasyczne kawiarki. Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do kawy?
Poza ekspresami kapsułkowymi, których ten problem nie dotyczy, do przygotowania kawy będziemy potrzebowali zmielonych ziaren. Mieloną kawę możemy kupić w sklepie. W takiej postaci jednak bardzo szybko wietrzeje. Rozwiązaniem jest mielenie jej samodzielnie. W młynku ręcznym jest to czasochłonne i wymaga wysiłku. Ekspresy z wbudowanym młynkiem zrobią to za nas. Niestety starsze młynki z mechanizmem udarowym mają skłonność do przegrzewania, co wpływa na smak kawy. Jeśli chcemy prostszego rozwiązania pomyślmy o zakupie ekspresu kapsułkowego. Wykorzystuje on gotowe kapsułki. Dzięki temu kawa zawsze będzie miała taki sam smak i aromat. Ekspresy kapsułkowe są też mniejsze i cichsze. Do danego urządzenia pasują zazwyczaj tylko kapsułki tego samego producenta, a tak przygotowana kawa kosztuje więcej niż ta z ekspresu „tradycyjnego.
Ekspresy ciśnieniowe możemy podzielić na kolbowe (ręczne) i automatyczne. Te pierwsze to produkt dla miłośników tradycji, dla których ogromne znaczenie ma sam proces parzenia kawy. Wymagają one jednak pewnej wprawy, a za wszystkie etapy parzenia odpowiada się osobiście. Ci dla których liczy się przede wszystkim efekt końcowy zdecydują się na zakup ekspresu automatycznego. W zależności od modelu wszystko zrobi on za nas. Wystarczy poczekać. Ekspres taki wymaga zwrócenia uwagi na regularne czyszczenie i konserwację.
Nowoczesne ekspresy do kawy oferują wiele dodatkowych opcji. Przy pomocy niektórych bez problemu spienimy mleko i przygotujemy ulubione cappuccino, inne oferują funkcję podgrzewania filiżanki lub możliwość zaplanowania parzenia na określoną godzinę, dzięki czemu nasza kawa będzie już nas czekać.
Przy pomocy modeli automatycznych przygotujemy właściwie każdy rodzaj kawy. Z kolei producenci kapsułek oferują nam szeroki wachlarz smaków i aromatów. W przypadku prostszych modeli będziemy musieli się zadowolić zwykłym espresso. Niezależnie od tego po jaki ekspres sięgniemy pozwoli on nam na nowo odkryć przyjemność z parzenia i picia kawy.
Wszystkie ekspresy do kawy służą w jednym celu, do zaparzenia kawy. Istnieje jednak kilka rodzajów ekspresów, wszystkie działają w inny sposób. Ekspresy dzielą się na:
Ekspresy kolbowe
Ekspresy kolbowe, czyli tak zwane ekspresy ręczne, są urządzeniami, w których woda o określonej temperaturze (między 92°C, a 96°C), dozowana jest pod ciśnieniem, które wytworzone jest przez pompę, do pojemnika ze zmieloną kawą. Kawa z tego ekspresu posiada charakterystyczną piankę o jasno-brązowym odcieniu. Ekspres kolbowy składa się z pompki, która przeważnie pozwala na uzyskanie od 9 do 15 Barów. Bojlera, który odpowiada za utrzymanie właściwej temperatury wody. Kolby, bądź portafiltru, w której to znajduje się sitko, w którym za pomocą tamperu, ubija się świeżo zmieloną kawę. Oraz dyszy do ręcznego spieniania mleka zwanej streamerem.
Zalety ekspresu kolbowego:
- wyśmienity smak kawy, a także wiele możliwości jej przygotowania,
- średnia wielkość, nie wymaga dużo miejsca,
- możliwość zakupu z dyszą spieniającą mleku lub bez niej.
Wady ekspresów kolbowych:
- brak wbudowanego młynku do kawy,
- do obsługi potrzebne jest doświadczenie, oraz umiejętność,
- mycie elementów po każdym użyciu,
- brak możliwości przygotowania wielu filiżanek w krótkim czasie.
Ekspresy automatyczne
Automatyczne ekspresy do kawy są ekspresami ciśnieniowymi, które są w pełni zautomatyzowane. Od ekspresów kolbowych, czyli swoich ręcznych odpowiedników są droższe, natomiast ich obsługa jest o wiele prostsza. Cała obsługa sprowadza się praktycznie jedynie do wciśnięciu odpowiedniego przycisku, oraz ustawieniu filiżanki we właściwym miejscu. Różne ekspresy automatyczne posiadają różne wyposażenie. Kupić można ekspresy z młynkami do kawy, bądź z możliwością spieniania mleka, wraz z pojemnikiem na mleko.
Zalety ekspresów automatycznych:
- bardzo łatwa obsługa,
- krótki czas parzenia kawy,
- możliwość zaparzenia każdego rodzaju kawy,
- szeroki wybór kawy,
Wady ekspresów automatycznych:
- wysoka cena,
- duży rozmiar,
- poważne konsekwencje w przypadku awarii,
- konieczne jest dbanie o czystość
Ekspresy kapsułkowe
Podobnie jak ekspresy automatyczne, ekspresy kapsułkowe są niesamowicie proste w obsłudze, wystarczy włożyć kapsułkę do odpowiedniego pojemnika, a resztę wykona urządzenie. Z jednej kapsułki możliwe jest przygotowanie tylko jednej kawy. Ekspresy te są również małe w stosunku do ich automatycznych, czy też kolbowych odpowiedników, idealnie się więc sprawdzą w sytuacjach, kiedy nie ma zbyt wiele miejsca do dyspozycji.
Zaletami tego typu ekspresów są:
- bardzo łatwa obsługa,
- wiele smaków i rodzajów kaw,
- możliwość zaparzenia nie tylko kawy, ale także herbaty, czy też czekolady lub kakao,
- utrzymanie czystości polega na wyrzuceniu wykorzystanej kapsułki,
- niska cena,
- możliwość zakupienia dodatkowego wyposażenia w zależności od upodobań i preferencji.
Wady ekspresów kapsułkowych:
- wysoka cena kapsułek kawy,
- produkcja wielu odpadów plastikowych,
- brak dodatkowego wyposażenia (trzeba dokupić).
- kapsułki praktycznie zawsze kompatybilne są jedynie z ekspresem ich marki, co powoduje, że możliwe jest korzystanie prawie tylko i wyłącznie z kapsułek producenta ekspresu.
Kawiarki do kawy
W kawiarce woda znajdująca się w podstawce czajnika jest podgrzewana, przez co przepływa przez sitko z kawą pod ciśnieniem, dalej trafia do komory, z której kawę nalewa nalewa się do filiżanek. Cały proces zaparzania trwa kilka minut. Kawiarki najbardziej popularne są we Włoszech.
Zaletami tego ekspresu są:
- niska cena,
- szybkość przygotowywanej kawy,
- ilość przygotowywanej kawy,
- banalna obsługa.
Wady kawiarek, to:
- brak możliwości zaparzenia tradycyjnych włoskich kaw takich, jak espresso i tym podobnych,
- częsta wymiana filtrów papierniczych lub częste mycie filtra zmywalnego,
- gorszy smak kawy, niż w przypadku zaawansowanych ekspresów.
Na co zwrócić uwagę kupując ekspres do kawy?
Przed zakupem ekspresu do kawy trzeba się dobrze zastanowić, który ekspres wybrać. Do podjęcia tej decyzji konieczna jest wiedza na temat rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze idealnego ekspresu. Są to rzeczy następujące:
– Ciśnienie i moc ekspresu. Są to bardzo ważne parametry ekspresu do kawy, działa na zasadzie im więcej, tym lepiej, więc podczas zakupu warto rozglądać się za ekspresami, z jak najwyższą ilością barów. Do przygotowania espresso konieczne jest co najmniej 9 barów, jest to wartość zalecana i powszechnie uważana za minimum jeśli chodzi o ekspresy. Warto jednak zakupić ekspres, które będzie w stanie wytworzyć przynajmniej 13 barów.
– Młynek w zestawie. Młynek dołączony do ekspresu nie jest obowiązkowym wyposażeniem, aczkolwiek posiadanie kawy bez młynka jest uciążliwe, ponieważ z rana nie każdy ma siłę i chęci na mielenie kawy, aby dopiero ją zrobić. W przypadku młynka ważnym jest, aby był on ceramiczny, a nie stalowy. Ceramiczne młynki są znacznie wytrzymalsze od ich stalowych odpowiedników, a także wyraźnie cichsze. Młynek powinien posiadać również kilkustopniową regulację.
– Spienianie mleka. Nie jest to obowiązkowa część ekspresów, pyszną kawę można wypić i bez spienionego mleka, jednak w przypadku, kiedy posiadamy ekspres potrafiący zaparzyć niemal każdy rodzaj kawy, system spieniania mleka lepiej posiadać. Należy pamiętać również o tym, że mleko zostawia po sobie osad w najróżniejszych miejscach, najlepiej więc zwracać uwagę na ekspresy posiadające system czyszczenia obiegu mleka. Nawet z tym systemem i tak zaleca się co jakiś czas wyczyścić obieg mleka.
– Zbiornik. Ekspresy do kawy zużywają sporą ilość wody, oczywistym jest, że nikt nie chce codziennie napełniać zbiornika wody ekspresu. W tym przypadku działa zasada im większy tym lepszy. Zalecana pojemność zbiornika, to przynajmniej półtora litra. Sytuacja ma się identycznie z pozostałymi zbiornikami, czyli zbiornikiem na kawę ziarnistą, jak i zbiornikiem na odpady i skropliny, ten pierwszy powinien mieć co najmniej 350 gram pojemności. Z odpadami sytuacja oczywista, nikt nie chce opróżniać pojemnika z nimi zbyt często, nie ma jednak dokładnego rozmiaru, po prostu największy jest najlepszy.
– Poziom dźwięku. Kultura pracy urządzenia jest ważna, nie może powiem zagłuszać rozmowy, a w przypadku rodzin z małymi dziećmi, hałas może być bardzo problematyczny, w parametrach ekspresu należy sprawdzić ilość wydobywanych decybeli. Zmniejszyć poziom głośności może młynek ceramiczny.
– Koszt utrzymania i konserwacji. Bardzo ważną sprawą jest świadomość, ile tak naprawdę kosztuje nas użytkowanie ekspresy, większość ekspresów posiada filtr wody, który trzeba wymieniać, dodatkowo co jakiś czas trzeba przeprowadzać dokładniejsze czyszczenie za pomocą tabletek lub płynów przeciwko osadzaniu się kamienia, ponieważ filtry nie są idealne. Należy zapoznać się z ceną takich tabletek i płynów. Warto zwrócić uwagę ile etapów konserwacji, jakie programy i czy o nich przypomina, czy trzeba zapisywać ostatnie daty zabiegów konserwacyjnych. Dbanie o ekspres znacznie wydłuży jego żywotność, producenci niestety nie podają średniego kosztu utrzymania ekspresu, warto jednak samemu wykalkulować zbliżoną wartość. Ostatnim, ale nie mniej ważnym elementem jest blok zaparzający, trzeba wyjmować go i czyścić mniej więcej co tydzień, aby zapobiec pojawianiu się osadu i rozwijaniu pleśni.
– Wygląd i wielkość. Wbrew pozorom nie jest to tak oczywiste, często widząc po prostu ładny ekspres, nie myślimy o tym, czy będzie pasował do naszej kuchni i czy się zmieści. Jest to bardzo ważny aspekt i należy o nim pamiętać przy wyborze ekspresu, żeby po zakupie nie okazało się, że nie ma na niego miejsca.
Jaki ekspres wybrać?
Wybór ekspresu to trudne zadanie, wyżej wymienione są aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę wybierając ekspres. Ale przecież rodzajów ekspresów jest dużo i skąd wiadomo, który wybrać? Poniżej podamy najlepszy wybór dla poszczególnych miejsc.
– Jaki ekspres do domu?
Zakładając, że nie jesteśmy doświadczonymi baristami, ale chcemy zasmakować nieznanych nam dotąd smaków i rodzajów kaw, wybór ekspresu do domu sprowadza się do dwóch możliwości: ekspres automatyczny lub ekspres kapsułkowy. Ten pierwszy jest droższy zajmuje więcej miejsca, ale także ma więcej funkcji. Ekspres kapsułkowy natomiast jest mniejszy, jego cena również jest niższa, jesteśmy jednak w pełni uzależnieni od kapsułek i nie mamy możliwości przygotowania kawy w inny sposób. Kawa z tego ekspresu jest jednak równie dobra, mamy również szeroki wybór smaków.
Podsumowując, jeśli nie mamy wiele miejsca, a nasz budżet jest ograniczony, lepszym wyborem będzie ekspres kapsułkowy. Jeśli jednak cena nie jest aż tak ważna, a miejsca jest na tyle, lepiej będzie wybrać ekspres automatyczny. Trzeba dodać, że w przypadku obu ekspresów kawa smakuje równie dobrze.
– Jaki ekspres do firmy?
W firmie najlepiej sprawdzi się ekspres automatyczny, łatwy w obsłudze, krótki czas zaparzania, duży wybór kawy na wysokim poziomie. Idealnie sprawdzi się podczas, gdy nasi pracownicy mają przerwę i mają ochotę napić się pysznej kawy.
– Jaki ekspres do cukierni?
Do cukierni najlepiej wybrać ekspres automatyczny, który zaparzy szybko smaczną kawę, dając duży wybór, będąc jednocześnie łatwy w obsłudze. Ekspres ten zadowoli każdego klienta smakiem, oraz krótkim czasem oczekiwania.
Jaki profesjonalny ekspres wybrać w przypadku kawiarni, palarni kawy?
W przypadku kawiarni wyborem wręcz obowiązkowym jest ekspres kolbowy. Doświadczony barista z pomocą tego ekspresu wydobędzie z kawy niesamowity smak i aromat, którego nie jest w stanie zapewnić żaden inny ekspres. Barista będzie miał również możliwość prezentowania sztuki kawy, co pozytywnie płynie na odbiór wizualny. Będzie w stanie też obsłużyć dużą ilość klientów w krótkim czasie, jeśli ruch będzie duży. Nic nie nakłoni klienta lepiej do powrotu od przepysznej aromatycznej kawy, pięknie podanej, na którą nie musiał długo czekać.
Ekspres ciśnieniowy z młynkiem
Ekspres ciśnieniowy z młynkiem jest rodzajem ekspresu automatycznego z wbudowanym młynkiem. Jest to bardzo wygodna opcja, pozwalająca cieszyć się kawą ze świeżo zmielonego ziarna. Ekspres mieli kawę, która następnie trafia do kolby, następnie wpuszczana jest woda w odpowiedniej temperaturze pod ciśnieniem, która przenika przez zmielone ziarna. Zaletami tego ekspresu jest szybkość w którym zaparza on kawę, jej smak, szeroki wybór kawy, oraz wygoda, wystarczą dwa kliknięcia, a ekspres sam zmieli i zaparzy nam kawę. Wadą jest cena, a także koszty eksploatacji, pamiętać należy również o dbaniu o czystość ekspresu.
Dodatkowe funkcje w ekspresie
Ekspresy posiadają czasem również inne ciekawe funkcje, jedne bardziej użyteczne, inne mniej. Nie mniej jednak wszystkie mają swoje sensowne działanie i nie są bezużyteczne. Oto kilka z nich:
- płyta do podgrzewania filiżanki,
- regulacja twardości wody,
- regulacja wysokości wylotu kawy,
- wyświetlacz LCD,
- regulacja mocy,
- podwójna dysza do kawy.
Jaką kawę można przygotować w ekspresie?
Większość ekspresów pozwala nam na zaparzenie praktycznie każdej kawy. Od mocnych czarnych kaw takich jak espresso, czy caffe lungo, przez kawy z mlekiem takie jak caffe late, jak i ich słabsze odpowiedniki, czyli latte machiato. Bardzo dużą popularnością cieszy się również cappuccino. Niektóre z ekspresów pozwalają na zrobienie gorącej czekolady.
Jak przyrządzić dobrą kawę?
Ekspresy całą pracę wykonują za nas, nam jedynie pozostaje delektować się smakiem, Co więc, kiedy chcemy napić się dobrej kawy, a ekspresu nie ma w pobliżu? Istnieje kilka zasad, które pomogą z tym wyzwaniem.
- Temperatura parzenia musi wynosić około 90°C, zbyt wysoka temperatura spowoduje, że kawa będzie miała gorzki smak. Po zagotowaniu się wody należy odczekać około 2 minut przed zalaniem kawy.
- Należy wiedzieć, jakiej kawy mamy ochotę się napić. Arabica jest kawą delikatniejszą, o łagodnym smaku z czekoladową nutką. Robusta zaś jest gorzką mocną kawą.
- Ogrzanie filiżanki ma znaczenie. Kawa wlana do zimnego naczynia straci 10°C, po dolaniu zimnego mleka temperatura spadnie o kolejne 10°C, kawa po utracie takiej temperatury straci część swojego smaku i aromatu. Należy więc podgrzać filiżankę poprzez gorącą wodę, parę, lub po prostu podgrzać ją w mikrofali.
- Kawę trzeba podać nie dłużej niż 5 minut po zaparzeniu. Po tym czasie kawa stygnie i traci swój aromat.
- Gorzka czekolada naprawdę dobrze pasuje do kawy.
5
4.5